You can enable/disable right clicking from Theme Options and customize this message too.

Ege usulü taze baharatlı ve zeytinli balık çorbası

Ege usulü taze baharatlı ve zeytinli balık çorbası
Malzemeler;
100 gr orta boy karides, 1 adet havuç, 1 adet  tüp kalamar, 2 kg ahtapot, 1 adet soğan, 2  adet defne yaprağı,5 gr tane kara biber, 20  mlt  zeytinyağı, 100 gr somon fileto, 100 gr domates sos (tarif için Kadayıf Börek reçetesine bak! ), 1 adet  levrek fileto, 3 adet midye, 10 gr siyah zeytin, 10 gr taze fesleğen, 5 gr taze kekik, 5 gr tuz, 50 gr  tereyağ, yarım bağ, çıtır ekmek dilimi, 2 litre balık suyu
Yapılışı;
     Ahtapot bir küvetin veya tepsinin içine konulur. Ayrı bir yerde havuç ve soğan iri doğranıp ahtapotun içine atılır.Defne yaprağı, sarmısak ve tane kara biberde ilave edilir. Sonra zeytinyağı ve 2 su bardağı su konulup tepsinin ağzı alüminyum folyo ile kapatılıp önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 1 saat tutulur. Sonra ahtapot çıkarılıp suyla soğutulur ve kollarındaki vatosları elle sıyırılır.Daha sonra küp doğranıp beklemeye alınır.Ayrı bir yerde bıçakla kalamarlar küp doğranır. Karideslerin kafaları ve kabukları elle temizlenir. Sonra bir bıçakla karideslerin sırtı çizilip içi temizlenir, yıkanır ve onlarda küp doğranır.Levrek filetonun derisi çıkarılır. Levrek ve somon küp doğranır.  Tavayla su ısıtılır ve balık parçaları bu suda haşlanır. Su çorba yapımında kullanılmak üzere muhafaza edilir.Tencereye tereyağ ve küp doğranmış kalamar konulup kapağı kapatılır. Kalamarlar pişmeye yakın midye ve karidesler  ilave edilir. Bir müddet sotelendikten sonra domates sos ilave edilir ve kapağı tekrar kapatılır. Bu şekilde kısık ateşte 5 dk kaynadıktan sonra balık haşladığımız su ilave edilir. Sonra balık parçaları ve ahtapot parçaları atılır. 5 dk bu şekilde kaynadıktan sonra çekirdeği çıkarılmış siyah zeytinler ve ince doğranmış fesleğen ve kekik atılır.  Sonra tuz ve değirmen karabiberle tatlandırılıp ocaktan alınır.  İnce kıyım roka ve zeytin ezmeli flat bread ile servis edilir.

Leave a comment